In Economie19 september 20224 Minuten

Zo kan je eenvoudig besparen in zware tijden

Het zijn lastige tijden voor ondernemers. Heb je net de coronacrisis overleefd, komt de energiecrisis eroverheen. En iedere ondernemer weet […]

Besparen

Het zijn lastige tijden voor ondernemers. Heb je net de coronacrisis overleefd, komt de energiecrisis eroverheen. En iedere ondernemer weet hoe lastig het is om aan goed personeel te komen. Zeeland vormt daar helaas geen uitzondering op. Veel technische bedrijven zitten daarom in de knel. In dit artikel ga je heus geen toverspreuk vinden. Maar er staan wel handige tips in om te besparen. Zowel op kosten, als op personeel. Niks tegen personeel, maar als het er niet is, zal je creatief moeten zijn.

Schaf een ERP systeem aan

ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Concreet betekent het dat dit een softwarepakket is dat belangrijke informatie van verschillende bedrijfsafdelingen samenbrengt. Dat klinkt ideaal, en dat is het vaak ook. Het grote voordeel van een ERP systeem is dat je een hoop tijd en geld gaat besparen.

De besparing zit hem in de efficiëntere manier van werken. In een ERP systeem wordt de automatisering in één systeem ondergebracht. Dan gaat het onder meer over administratieve, financiële, commerciële en logistieke processen. De aanschaf kan prijzig zijn, maar daarna betaal je enkel nog abonnementskosten, en af en toe een upgrade.

Maatwerk voor je bedrijf

Als ondernemer krijg je van alle kanten aanbiedingen. De een zegt dat dit systeem het beste voor jouw administratie is, de ander heeft het weer over een volgend systeem dat absoluut onmisbaar is voor een bedrijf in de sector waar jij nu net toevallig in actief bent.

Er is maar één juist advies, en dat is een heel eenvoudig advies. Gebruik je gezond verstand. Voor een technische groothandel zijn andere systemen geschikt dan voor een eenmanszaak. Leg je oor te luister bij collega ondernemers, en laat je ook goed voorlichten door de aanbieder.

Doe-het-zelver

Nu het toch over administratie gaat, een hoop zaken kan je zelf doen. Denk aan de boekhouding. Door deze taak op je te nemen, spaar je een hoop kosten uit. Hier is wel wat kennis voor nodig, maar als je deze kennis hebt, ga je veel financieel voordeel tegemoet. En je houdt meteen de financiële situatie van je bedrijf goed in de gaten.

De energiekosten

Een beetje een open deur, figuurlijk én letterlijk. Laat niet onnodig iets openstaan, sluit je pc af en doe de verlichting uit. Als je ’s avonds over een bedrijventerrein rijdt, is het je ongetwijfeld opgevallen dat er nog veel licht onnodig brandt. Niemand die op dit moment weet hoe de energieprijzen zich gaan ontwikkelen. Met deze maatregelen en LED-lampen of spaarlampen gaan je energiekosten in ieder geval een stukje omlaag.

Tijdelijke krachten

Personeel is zoals gezegd moeilijk te vinden. Een oplossing kan zijn om voor tijdelijke krachten of zzp’ers te kiezen. Een zzp’er of flexkracht is een besparing op lange termijn. Het is weliswaar iets duurder om zzp’ers in te huren. Het grote voordeel is dat je de loonkosten variabel maakt. Zo kan je veel beter inspringen op de financiële situatie van je onderneming.

Dit bericht delen