In Facilitair1 augustus 20222 Minuten

Vijf tips om je magazijn op orde te brengen

De zomerperiode is een ideaal moment om zaken op orde te stellen. Orde en netheid gaan hand in hand met […]

Pexels Tiger Lily

De zomerperiode is een ideaal moment om zaken op orde te stellen. Orde en netheid gaan hand in hand met veiligheid, kwaliteit en productiviteit. Eigenlijk zou je het hele jaar natuurlijk je magazijn op orde hebben, maar toch sluipt het er soms in. Als je moeite hebt met het op orde houden, lees dan even onderstaande vijf tips en laat je inspireren!

1. Geef alles een vaste plek met de ABC-methode
De ABC-methode is een ontzettend handige methode om jouw magazijn te ordenen. Het werkt als volgt: de A-spullen zijn de spullen die je het meeste nodig hebt, ook wel de snellopers genoemd. De minder snellopende artikelen behoren tot de B-categorie. De langzaamlopers zijn de C-producten. Wanneer je dit bepaald hebt, leg de A-spullen dan op een vaste plek die toegankelijk is. De B- en C-spullen kun je op een hogere plek of achter in het magazijn plaatsen.

2. Breng je voorraad op orde
Zorg dat je voorraad precies genoeg is. Niet meer dan nodig en niet minder dan dringend. Loop de voorraad na en vul aan waar mogelijk en laat bijbestellen achterwege indien dit niet nodig is.

3. Slimme ruimtewinners
Als alles staat volgens de ABC-methode kun je slimme ruimtewinners gebruiken om schapruimte te creëren. Denk aan stapelbare magazijnbakken, het gebruik van tie wraps, lade bakken en palletboxen.

4. Een flinke schoonmaakbeurt geven
Jouw magazijn wordt uiteraard regelmatig schoongemaakt. Toch is het fijn om het eens in de zoveel tijd een flinke opfrisbeurt te geven. Controleer dan meteen of je magazijnstellingen geen beschadigingen hebben en vervang zo nodig liggers, legborden en jukken.

5. Looproutes optimaliseren
Als je het routeplan voor orderpicking bekijkt, klopt deze dan nog? Als je de indeling en structuur met de ABC-methode gaat toepassen, zul je waarschijnlijk ook de looproutes moeten gaan aanpassen. Denk aan bekende routestrategieeen als de S shape-, Largest gap- en Combined-strategie.

Dit bericht delen