In Facilitair, Sustainability29 april 20225 Minuten

Saman Groep ”Kan Nederland die groei ook aan?”

Nog niet eerder was er zo’n grote vraag naar zonnepanelen en warmtepompen. Het is een directe reactie op de optelsom: […]

Saman groep

Nog niet eerder was er zo’n grote vraag naar zonnepanelen en warmtepompen. Het is een directe reactie op de optelsom:
klimaatverandering + oorlog. Bij Saman Groep merken ze het effect. Wat zien ze nog meer en hoe spelen ze hier als bedrijf op in?

Heeft Saman Groep nog een introductie nodig? Ach, in het kort dan even: In 2004 was het bedrijf nog een middelgrote installateur in Zierikzee met twintig medewerkers. Tot ze dat jaar besloten een nieuwe stap te zetten richting zonnepanelen. Het woord energietransitie moest toen nog uitgevonden worden, maar Saman geloofde er al in. Mede vanwege die overtuiging levert Saman Groep nu met meer dan driehonderd medewerkers een belangrijke bijdrage aan de energietransitie in Zeeland en daarbuiten.

Uitbreiding

De laatste vier jaren zet Saman Groep grote stappen. In 2018 opende het een eerste eigen zonnepark. In 2019 volgde de opening van een Saman-vestiging in Brabant en vorig jaar kwam daar via een overname nog een vestiging in Zuid-Holland bij. “We willen een toonaangevende speler in duurzame installaties worden in Zuidwest-Nederland”, legt commercieel directeur Erik Kloet uit.

Samenwerking

Vanuit die ambitie ging Saman Groep in 2020 bovendien een samenwerking aan met DELTA Energie. “Samen met DELTA Energie kunnen we een mooie bijdrage leveren aan de versnelling van de energietransitie. Zij snappen de energiekant goed en wij de montagekant. We zijn blij met deze samenwerking.”

Warmtepompen

Saman Groep is ook blij met de interne stappen en keuzes die ze het afgelopen jaar maakten. Erik: “We hebben onze processen opnieuw ingericht op basis van een optimale klantreis waardoor we het nog beter kunnen doen voor onze klanten en bovendien makkelijker kunnen opschalen. Daarnaast hebben we de stap naar warmtepompen gemaakt. Sinds de oorlog en de stijgende gasprijzen krijgen we een hoos aan aanvragen binnen.”

Niet alleen maar succes

Tot dusver klinkt het allemaal als één fantastisch succesverhaal. “Maar van binnen piept en kraakt het heus wel eens hoor”, biecht Erik op. “Vorig jaar kregen we te maken met leveringsproblemen door het blokkeerschip in het Panamakanaal. Ineens vielen teams stil, moesten we klanten teleurstellen en kwam er geen geld meer binnen. En dat terwijl we als groeibedrijf wel forse investeringen hadden gedaan.”

Dankbaar

De leveringsproblemen zijn door de naweeën van corona en de oorlog in Oekraïne nog zeker niet opgelost. “Maar de vraag is wel enorm. Het vraagt veel van onze collega’s, ze functioneren op de piek van hun kunnen. Ik ben enorm dankbaar voor hun inzet. Dat mag wel eens gezegd worden. Vaak sta je als ondernemer in de picture, maar zij zijn degenen die nu gek gebeld worden maar klanten steeds met een glimlach te woord blijven staan. Zij zijn degenen die in weer en wind de daken opgaan. Zonder hen zijn we nergens.”

Grootste uitdaging in energietransitie

Samen met hen is Erik overtuigd dat Saman Groep ook de groeiende vraag in de toekomst aankan. “Maar kan Nederland die groei ook aan? Daar ligt de grootste uitdaging in de energietransitie. Komt er op tijd genoeg capaciteit op het net? Wordt de laadinfrastructuur voor elektrische (vracht) verkeer snel genoeg uitgebreid? En in welk tempo zet de ontwikkeling van energieopslag door? De bewegingen zijn er wel, maar ze lijken de snelheid van de markt niet te kunnen volgen.”

Betaalbaarheid en handjes

Aan de techniek ligt het niet, volgens Erik. “Die is er wel. Het grootste probleem is de betaalbaarheid en het gebrek aan handjes.” Voor beide problemen heeft Saman Groep intern al oplossingen voorzien. “We zetten volop in op verhuursystemen zodat zonnepanelen en warmtepompen voor iedereen bereikbaar zijn. En sinds 2019 hebben we een eigen Saman Academie waarmee we onze eigen vakmensen opleiden. Daar hebben we veel profijt van. Je ziet dat het ook voor deelnemers heel positief werkt. Van klasgenoten worden ze vrienden en collega’s. Dat is mooi om te zien.

www.samangroep.nl | Breda | Oud-Beijerland | Zierikzee

Redacteur: Kim de Booij

Fotograaf: Jan de Carpentier

 

Dit bericht delen