In Economie, Facilitair, Finance, Niet gecategoriseerd10 juni 20223 Minuten

Hypotheekrente en huizenprijzen – wat gaat er gebeuren?

Relatieve rust kan zomaar weer voorbij zijn Het is een interessante tijd op het gebied van de rentes en de […]

Hypotheekrente

Relatieve rust kan zomaar weer voorbij zijn

Het is een interessante tijd op het gebied van de rentes en de huizenmarkt. Er zijn heftige bewegingen met grote gevolgen.

Hypotheekrente omhoog geschoten

De afgelopen maanden schoot de hypotheekrente omhoog – met veel onzekerheid onder aspirant-huizenkopers tot gevolg. De rente waarmee ze hun maximale hypotheek hadden berekend steeg pijlsnel. Zo’n stijging heeft behoorlijke gevolgen voor de maandlasten van een hypotheek, en daarmee voor het bedrag dat maximaal geleend kan worden.

Volgt ontwikkeling kapitaalmarktrente

Die stijgende hypotheekrente is goed te verklaren door naar de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente te kijken. Deze heeft sinds het begin van dit jaar een enorme stijging doorgemaakt. De kapitaalmarktrente gaat over de rente voor de langere termijn – precies waar het bij hypotheken ook om draait. Het is dus niet verwonderlijk dat de hypotheekrente de lijn van de kapitaalmarktrente met enige vertraging volgt.

Stijging hypotheekrente gekalmeerd

Na die periode van snelle stijging is de stand van de hypotheekrente de laatste tijd weer wat gekalmeerd. Deze relatieve rust kan echter ook zomaar weer voorbij zijn als de kapitaalmarktrente een nieuwe sprong maakt.

Invloed op de huizenmarkt

Het lijkt erop dat de hogere hypotheekrente – via de lagere maximale hypotheek – ook invloed heeft op de huizenprijzen. De stijging van de prijzen op de woningmarkt lijken de laatste maanden wat te stabiliseren.

Stijging van 20% – is dat stabiliseren?

In de maandelijkse berichtgeving van het CBS krijgen we nog steeds stijgingspercentages van tegen de 20% door – noemen we dat stabiliseren?

Percentage redelijk stabiel

Dat zit zo: de percentages die gepubliceerd worden geven de verandering weer ten opzichte van de huizenprijzen een jaar eerder. Een stijging van 20% in april 2022 betekent dat de huizen in die maand 20% duurder waren dan in april 2021. Het is dus niet zo dat de prijzen in één maand tijd zoveel omhoog gingen. We zitten nu al een half jaar op die 20%, de stijging wordt dus niet meer groter.

Veel minder huizen verkocht

De hoge huizenprijzen in combinatie met de stijgende hypotheekrente (en daarmee dalende maximale hypotheek) hebben duidelijk effect op het aantal huizen dat verkocht wordt. In de eerste vier maanden van 2022 werden er 30% minder huizen verkocht dan in dezelfde periode van 2021.

Gaan de huizenprijzen dalen?

Een volgend effect zou kunnen zijn dat de huizenprijzen gaan dalen. Er zijn nog geen tekenen dat dit te gebeuren staat – de experts zijn het er ook niet over eens. De één zegt dat een daling niet te verwachten is vanwege het tekort aan woningen, de ander gaat er vanuit dat de prijzen van koopwoningen wel wat kunnen gaan terugvallen.

Dit bericht delen