In Finance20 december 20222 Minuten

De opkomst van alternatieve financiering

Nu banken steeds minder MKB-bedrijven financieren, zijn er alternatieven nodig. Geld lenen bij een bank is net als hordenlopen. De […]

Nu banken steeds minder MKB-bedrijven financieren, zijn er alternatieven nodig. Geld lenen bij een bank is net als hordenlopen. De kans is groot dat je aan het einde van het parcours met lege handen achterblijft. Met name MKB-bedrijven worden hier de dupe van. Om deze reden zijn ze vaak op zoek naar alternatieve financiering.

Wat is alternatieve financiering?

Naast klassieke bankleningen, staat alternatieve financiering open voor het hele oeuvre aan financieringen. Denk aan crowd financiering, leasing, factoring, informal investors of formal investors. Informal investors kunnen familieleden of andere bekenden van de ondernemer zijn. Formal investors zijn verschaffers van risicovermogen die op een meer formele en professionele wijze investeren, zoals private equity, venture capitalists in growth investors. Ook de ‘selfmade man’, welke op informele wijze kapitaal investeert van eigen vermogen of achtergestelde leningen vallen hieronder.

Wat zijn de voordelen van alternatieve financiering?

Alternatieve financiering brengt een scala aan voordelen met zich mee, namelijk

  • Er is voor iedere ondernemer een passende financiering. De alternatieve financiers zijn het gat gesprongen van wat de bank heeft gecreëerd. Ze kunnen dus erg goed inspelen op de wensen van de ondernemer en ook wanneer de markt verandert kunnen ze snel schakelen. Het aanvraagproces gaat daarnaast vlot, eenvoudig en persoonlijk. Minder gedoe met ellenlange documentatie.
  • Snelle afhandeling van je alternatieve financiering. De meeste alternatieve financiers zijn fintech bedrijven. Zij gebruiken innovatieve technologie in de financiële sector, op de juiste momenten in het proces. Je krijgt hierdoor een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier van financieren. Daarnaast verwerken ze hun data snel,waardoor ze goed kunnen meebewegen met de markt.
  • Flexibel en gericht. Als ondernemers een financieringsbehoefte hebben, willen ze vaak zo snel mogelijk handelen. Het is daarom fijn als de financiering op een korte termijn geregeld kan worden: dit is iets wat bij alternatieve financiering het geval is. Deze type financiers zijn flexibel en kijken naar de situatie van de ondernemer, zonder dat de bureaucratie in de weg zit.

Alternatieve financiering wordt net zo groot als bancaire financiering of misschien wel groter. De toekomst ziet er naar uit dat alternatieve financiering voorlopig nog wel even blijft!

Dit bericht delen